anp 490894063

Ivoorkust wint in eigen land Afrika Cup

Sportfeb 11, 23:08
EBIMPÉ (ANP) - Ivoorkust heeft in eigen land de Afrika Cup gewonnen. Het gastland was in de finale met 2-1 te sterk voor Nigeria. Sébastien Haller, voormalig speler van FC Utrecht en Ajax, maakte in Ebimpé 10 minuten voor tijd het winnende doelpunt.

Ivoorkust wint Afrika Cup

De geboren Haarlemmer William Troost-Ekong zette Nigeria in de 38e minuut op voorsprong. Na een corner vanaf de linkerflank kwam hij boven een tegenstander uit en de verdediger kopte hard raak. De 30 jaar oude Troost-Ekong werd geboren in Haarlem. Hij speelde in Nederland voor FC Groningen en FC Dordrecht. Momenteel staat hij onder contract bij de Griekse club PAOK Thessaloniki.
De gelijkmaker viel na ruim een uur. Franck Kessié beloonde het overwicht van Ivoorkust met de 1-1. In de 81e minuut kroonde Haller zich tot matchwinner. Hij verlengde een voorzet vanaf de linkerflank van Simon Adingra behendig met zijn punt in de verre hoek, tot grote vreugde van nagenoeg alle toeschouwers.

Editie van 2015

Voor Ivoorkust is het de eerste eindzege sinds 2015. Negen jaar geleden was het land na penalty's te sterk voor Ghana.
Nigeria kon de Afrika Cup voor het eerst sinds 2013 winnen.