Skip to main content

René van der Gijp maakt zich grote zorgen om zijn VI-collega en vriend Johan Derksen. In een gesprek met De Telegraaf zegt René dat hij Johan nog nooit van zijn leven zo aangeslagen heeft gezien. Johan verloor in één week tijd zijn talkshow, theatershow en radioprogramma nadat hij live op televisie vertelde dat hij ooit een bewusteloze vrouw heeft verkracht met een kaars.

Johan Derksen

 “Ik heb tegen Johan gezegd: ‘Ga lekker met je hond wandelen, eet eens iets anders dan bruine boterhammen met kaas en ga naar een restaurant.’ Ik maak me wel zorgen dat hij nu als zo’n paria wordt neergezet” vertelt René. Volgens hem is het verhaal van Johan verzonnen.

“Dat verhaal bestaat helemaal niet: het OM is op zoek naar iemand die er niet is. In het ’onderbroekenlol in kantines-circuit’ heb ik dit al dertig keer keer voorbij horen komen in allerlei weergaves. Elke keer dacht ik: het is gewoon niet waar. De keeper van Veendam – de persoon die aanwezig zou zijn geweest bij de verkrachting – zegt dat het niet waar is”.

René van der Gijp

Na de uitzending kwam ook René onder vuur te liggen, die aan het lachen was om Johan’s verhaal. Hier zegt hij echter geen spijt van te hebben. “Johan vertelde dinsdag trouwens niet de beste versie; er is er ook één waar zelfs Sigrid Kaag om zou kunnen lachen. Maar goed, ik wist dat het niet waar was en daarom hechtte ik er ook geen enkele waarde aan. Johan heeft het later verdraaid, en gezegd dat ie tussen haar benen stond. Dat was slecht, maar dat deed hij dus omdat het gewoon niet waar is. En dat was niet handig: dat kun je dan niet meer nog een keer rechtpraten. Dat moet je ook niet willen. Laat het maar overwaaien. Hij gaat het toch niet toegeven.”

Talpa

Ook haalt René uit naar Talpa directeur Paul Römer, die hun programma van de buis haalde. “Een terugkeer met het WK? Nee joh, ik ben klaar met die tv-mannetjes. Laat gaan, ik kan ze missen als kiespijn. Dan zou ik eerder iets online willen doen, niet meer dat gestress met die omroepen.

Paul Römer heeft gezegd dat hij ons programma niet meer van deze tijd vindt. Nou, ik heb tegen hem gezegd, met alle respect: Johan heeft in vijf maanden deze talkshow meer bereikt dan hij in dertig jaar. Ik probeer me echt wel te verplaatsen in die Römer, dat hij deze talkshow niet in deze tijdsgeest vindt passen, maar waarom zegt ie dat nou?”

Niks kwalijk

“Ik neem Johan ook niks kwalijk. Hij is volstrekt uniek. En het programma was zoals het was. We hebben zoveel lol gehad. Ook allemaal make up-meisjes sturen mij appjes: ’wij hebben nog nooit zo gelachen achter de schermen van een programma’. Het is niet erg dat het stopt, maar die kleedkamer ga ik wel missen.”

Bekijk hier de video