Skip to main content
Maak kennis met: Ramzi
Door: Roxanna

Ramzi is al een lange tijd bezig met rap en valt op door zijn bars, flow en performance. In Nederland kan zijn naam nog onbekend in de oren klinken, maar in Antwerpen – waar hij vandaan komt – zijn ze trots op de getalenteerde Ramzi.
Op YouTube is er al een reeks van videoclips te zien. Een bekende daarvan is ‘C’est du bon’, waar hij samen met Blackson een banger neerzet, geproduceerd door Majestro. Onlangs verscheen de door Majestro geregisseerde videoclip van de track ‘1 uit de 1000’. Zoals onder in de beschrijving staat, heeft hij het hele jaar doorgebracht in de studio. Dit betekent dat 2016 een goed jaar beloofd te zijn en dat we nog veel meer van Ramzi gaan horen.
Om Ramzi beter te leren kennen, hebben we hem een aantal vragen gesteld. Denk aan: Wat heeft hij tot nu toe gedaan, welke projecten zijn er gaande, wat wil hij uiteindelijk bereiken en bij welke label is hij nu getekend?

Waar komt de naam ‘Ramzi’ vandaan?

Ramzi is mijn echte naam.

Op welke leeftijd ben je begonnen met rappen en waarom? En wanneer heb je besloten om er serieus voor te gaan?

Ik was 15 toen ik mijn eerste teksten schreef. Het duurde niet lang, voordat ik opzocht hoe je jezelf kon opnemen etc. Daarna waren we vertrokken. En ‘serieus ervoor gaan’, dat gaat vanzelf. Na een tijdje zeggen zoveel mensen dat je echt goed bent en moet blijven doorgaan, dat je zelfvertrouwen krijgt en gemotiveerd wordt. Maar hoe dan ook: Ik rap nog steeds, omdat het mijn passie is.

Hoe reageerde jouw omgeving erop dat je ging rappen? Wat was de reactie van je ouders/vrienden? En is dat in de tussentijd hetzelfde gebleven of veranderd?

Ik schaamde mij in het begin! Of, ik zal het anders zeggen: Ik was bang voor de reacties. Ik heb er nooit mee te koop gelopen, dat ik rap en ik doe dat nu nog steeds niet. Tegenwoordig neemt toch niemand je serieus als je zegt: ‘Hey, ik ben een rapper’, en ik vind dat ook niet abnormaal. Zeker als je kijkt naar wie zich nu allemaal ‘rapper’ noemt.

Waar gaan je tracks vooral over? En wil je hierin bijvoorbeeld ook vernieuwing brengen in de toekomst, om meerdere doelgroepen te bereiken?

Ik wil me niet binden aan een bepaalde stijl, ofzo. Ik heb heel commerciële singles – waar mensen op kunnen losgaan tijdens het uitgaan, maar ik heb ook die diepe hiphop tracks – waar mensen over gaan nadenken. Ik probeer gewoon muziek te maken, waarvan ik zelf vind dat het goed klinkt. En meestal zijn mijn fans het met me eens. Dus dat gaat wel goed, denk ik.

‘’…Ik heb enorm veel respect voor de scene in Nederland momenteel, maar qua talent loopt België echt niet achter…’’

Wat vind je op dit moment van de hiphopscene? En wat voor bijdrage wil jij graag leveren, wil je hetzelfde brengen als collega-rappers of wil je juist wat anders brengen en uniek komen?

Ik heb enorm veel respect voor de scene in Nederland momenteel, maar qua talent loopt België echt niet achter. Wel qua manier van werken, appreciatie en samenwerking! Daarom probeer ik ook met wat Nederlandse artiesten samen te werken dit jaar en ik kan jullie zeggen dat het mooie namen zijn. Maar moeten wij ons echt eerst tegenover hen bewijzen, voordat ze het gaan begrijpen? Dat vind ik jammer. Maar als het zo is, is het zo en dat houdt ons niet tegen!

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor je tracks? Is het gebaseerd op jouw leven of op mensen om je heen?

Mijn tracks zijn vaak gewoon uit het leven gegrepen. Ze gaan over veel dingen, die ik meemaak of die ik heb meegemaakt, maar ook over dingen die ik zie in mijn directe omgeving.
unnamed (1)
Een making-of-shot van de onlangs verschenen videoclip op YouTube: ‘Ramzi – 1 uit de 1000’.

Welke artiesten zie jij als jouw voorbeeld en hoe inspireren deze mensen jou?

Dat zijn er echt teveel om op te noemen. Dit gaat ook verder dan alleen Hiphop trouwens… Het motiveert me als ik artiesten zie – die doen wat ze doen, omdat ze het graag doen. En niet om welke andere reden dan ook. Je kunt het ook direct zien aan zulke mensen; ze stralen het gewoon uit als ze bezig zijn.

Welke nadelen merk je tot nu toe als opkomende artiest? Is het bijvoorbeeld moeilijk om ontdekt te worden?

Het is inderdaad niet makkelijk om ontdekt te worden. Aan de ene kant heb ik het gevoel van: Hoelang gaat het nog duren? Maar aan de andere kant denk ik weer van: Ach ja – als het niet zo is, is het niet zo.

Zit je op dit moment bij een label? Zo ja, hoe is dit tot stand gekomen en wat zijn hierin de plannen voor de toekomst, blijf je bij deze label?

Ik zit niet officieel bij een label, maar ik heb wel mijn team ‘Ateam’ opgericht. Dit wordt beheerd door Majestro, die ook veel van mijn beats maakt. Ateam zal ik altijd blijven representen, omdat die shit ook verder gaat dan alleen muziek. Verder zou ik zeggen: Breng een goede deal of we tekenen niks.

‘’…Ik vind dat je de gekste collabs gewoon moet aangaan. Je hebt niets te verliezen…’’

Met welke artiesten/producers werk je op dit moment? En met welke artiesten/producers zou je graag nog willen samenwerken?

Ik werk veel samen met vrienden, o.a.: Majestro, Blackson en Yuboy Jeffrey. Dat is gewoon leuker en ook natuurlijker. Daarnaast vind ik dat je de gekste collabs gewoon moet aangaan. Je hebt niets te verliezen. Wordt het niks, hoef je het niet per se uit te brengen en wordt het wel wat, spreek je gewoon een breder publiek aan. Altijd winning dus!
rapper ramzi
Ramzi samen met DJ/Producer Iliass.

Wat wil je uiteindelijk bereiken met jouw muziek? Heb je bijvoorbeeld ook de droom om internationaal door te breken?

Het zou mooi zijn om er steenrijk van te worden, maar als ik er al van kan leven ga ik mijn beide handen kussen. Ik vind dat iedereen geld zou moeten kunnen verdienen met zijn passie. Als ik dat zou kunnen waarmaken, zou ik geen minuut twijfelen.

Kun je ons vertellen wat je tot nu toe zoal hebt uitgebracht? Welke EP heb je uitgebracht en waar is dit te beluisteren?

Ik heb vorig jaar een EP, genaamd ‘Soms Skeer Soms Hoodrich’, uitgebracht samen met Majestro. Deze kun je vinden op ‘bandcamp’, maar de tracks staan ook los op YouTube. Verder zie je mijn naam wel af en toe bij een collab of sessie verschijnen en ik heb ook een paar solo singles.

‘’…Ik ben ervan overtuigd dat onze muziek goed genoeg is. Het gaat nu alleen nog om het verspreiden en het verkopen ervan…’’

Waar ben je op dit moment mee bezig, aan welke projecten werk je nu? En wat kunnen wij de komende tijd van jou verwachten?

Ik focus mij vooral op singles nu. Ik ben ervan overtuigd dat onze muziek goed genoeg is. Het gaat nu alleen nog om het verspreiden en het verkopen ervan. Daarnaast ben ik nog met Ice P aan een klein, maar heel mooi project bezig en dat zou deze zomer gerealiseerd moeten zijn. Ik zeg je eerlijk: Wordt probleem!

Waar kunnen mensen jou volgen om o.a. op de hoogte te blijven van jouw bezigheden en muziek?

Facebook: Ramzi Ateam
Twitter: @RamziAteam
Instagram: @ramzisebb
Als je een van die 3 volgt, zie je sowieso alles wat ik uitbreng!

Roxanna (@SXNNV) maakt muziek en volgt een Sound Engineer opleiding. Zij houdt zich nu zo’n 13 jaar bezig met de hiphopscene. Naast het maken van muziek, schrijft zij artikelen voor ParraTV.
Screen Shot 2016-04-22 at 12.28.51 PM
[wp_ad_camp_4] [youtube-subscriber nickname=ParraNU] [su_spacer]