Skip to main content

Vandaag won Feyenoord van AZ in het AFAS stadion, er werd veel gesproken over Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçu.

Coming Out Week

De hele voetbalwereld stond deze week in teken van de ‘Coming Out Day’, een evenement dat jaarlijks aandacht besteed aan het uit de kast komen.

Dit hield in dat alle cornervlaggen en microfoons van presentatoren gekleurd waren in regenbogen, ook speelde (bijna) alle spelers met regenboogbanden. Er ontstond vandaag ophef nadat de aanvoerder van Feyenoord weigerde mee te doen.

Orkun Kökçu doet niet mee

De 21-jarige voetballer Orkun Kökçu is een van de weinige spelers die weigerde te spelen met een regenboogband om. De Turkse international weigerde vanwege religieuze redenen, hij is namelijk islamitisch.

Feyenoord deelde een verklaring op de website waarin de aanvoerder uitlegt waarom hij niet meedeed:

“Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur. Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. “Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten. Daarom voel ik me er niet comfortabel bij om deze aanvoerdersband te dragen.”

Ook begrijpt hij dat sommige fans teleurgesteld zullen zijn:

“Dat is absoluut niet mijn bedoeling, al besef ik dat ik dat gevoel met deze woorden wellicht niet direct weg zal kunnen nemen. Maar ik hoop dat m’n keuze uit religieuze overwegingen ook wordt gerespecteerd.”

Bekijk hier de video